J Ren Nutr. 2008 Sep;18(5):456-65. doi: 10.1053/j.jrn.2008.04.007.
Estimated net acid excretion inversely correlates with urine pH in vegans, lacto-ovo vegetarians, and omnivores.
Ausman LM, Oliver LM, Goldin BR, Woods MN, Gorbach SL, Dwyer JT.
Source
Gerald J. and Dorothy R. Friedman School of Nutrition Science and Policy, Tufts University, Boston, Massachusetts 02111, USA. lynne.ausman/arroba/tufts.edu
Abstract
OBJECTIVE:
Diet affects urine pH and acid-base balance. Both excess acid/alkaline ash (EAA) and estimated net acid excretion (NAE) calculations have been used to estimate the effects of diet on urine pH. This study's goal was to determine if free-living vegans, lacto-ovo vegetarians, and omnivores have increasingly acidic urine, and to assess the ability of EAA and estimated NAE calculations to predict urine pH.
DESIGN:
This study used a cross-sectional design.
SETTING AND PARTICIPANTS:
This study assessed urine samples of 10 vegan, 16 lacto-ovo vegetarian, and 16 healthy omnivorous women in the Boston metropolitan area. Six 3-day food records from each dietary group were analyzed for EAA content and estimated NAE, and correlations with measured urine pH were calculated.
RESULTS:
The mean (+/- SD) urine pH was 6.15 +/- 0.40 for vegans, 5.90 +/- 0.36 for lacto-ovo vegetarians, and 5.74 +/- 0.21 for omnivores (analysis of variance, P = .013). Calculated EAA values were not significantly different among the three groups, whereas mean estimated NAE values were significantly different: 17.3 +/- 14.5 mEq/day for vegans, 31.3 +/- 8.5 mEq/day for lacto-ovo vegetarians, and 42.6 +/- 13.2 mEq/day for omnivores (analysis of variance, P = .01). The average deattenuated correlation between urine pH and EAA was 0.333; this value was -0.768 for estimated NAE and urine pH, with a regression equation of pH = 6.33 - 0.014 NAE (P = .02, r = -0.54).
CONCLUSIONS:
Habitual diet and estimated NAE calculations indicate the probable ranking of urine pH by dietary groups, and may be used to determine the likely acid-base status of an individual; EAA calculations were not predictive of urine pH.
PMID:
18721741
[PubMed - indexed for MEDLINE]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18721741Bueno, a mi manera he tratado de traducirlo. Ni en ingles ni en espanyol entiendo el significado del resultado del estudio. Si alguien lo entiende y lo quiere comentar...J Ren Nutr. 2008 Sep;18(5):456-65. doi: 10.1053/j.jrn.2008.04.007.
Excreccion acido neto estimado se correlaciona inversamente con el ph de la orina en personas veganas, lacto-ovo vegetarianas, y omnivoras.
Ausman LM, Oliver LM, Goldin BR, Woods MN, Gorbach SL, Dwyer JT.
Gerald J. y Dorothy R. Friedman. Facultad de Ciencias de la Nutricion y 'Policy', Universidad de Tufts, Boston, Massachusetts 02111, USA.
lynne.ausman/arroba/tufts.edu
Abstract
Obejtivo: La dieta afecta al equilibrio del pH y acido-base. Ambos excesos de cenizas acido/alcalino (EAA) y los calculos estimados de la excrecion de acido neto (EAN) han sido utilizados para estimar los efectos de la dieta en el pH de la orina. El objetivo de este estudio fue determinar si las persnas veganos, lacto/ovo vegetarianas, y omnivoras aumentaron la acidez de la orina, y evaluar la capacidad de EAA Y los calculos estimados de EAN para predecir el pH de la orina.
Disenyo: Este estudio uso un disenyo transversal
Ajustes y particpantes: Este estudio evaluo las tomas de orina de 10 personas veganas, 16 lacto/ovo vegetarianas, y 16 saludables mujeres omnivoras en el area metropolitana de Boston. Registros de seis dias de 3 comidas diarias de cada grupo dietetico fueron analizados por el contenido de EAA y estimado EAN, y fueron calculadas las correlaciones con el PH medido de la orina.
Resultados: La media (+/- SD) del pH de la orina fue de 6.5 +/- 0,40 para las personas veganas, 5.90 +/- 0.36 para las lacto-ovo vegetarianss, y 5.74 +/- 0.21 para las omnivoras (analisis de diferencia, p = .014). Los valores calculados de EAA no fueron significativamente diferentes entre los tres grupos, mientras que el significado de los valores de EAN fueron significativamente diferentes:17.3 +/- 14.5 mEq/dia para las personas veganas, 31.3 +/- 8.5 para las personas lacto-ovo vegetarianas, y 42.6 +/- 13,2 mEq/dia para las personas omnivoras(diferencia de analisis , p=.01). La correlacion media 'deattenuated' entre el pH de la orina y EAA fue 0.333; este valor fue -0,768 para un Ph de la orina y EAN estimados con una ecuacion de regresion de pH=6.33 - 0.014 EAN (P = .02,r = -0.54).
Conclusiones: La dieta habitual y los calculos estimados de AEN indican la probable clasificacion del pH de la orina segun los grupos dieteticos, y puede ser usada para determinar el estado acido/base apropiado de un individuo; los calculos de EAA no fueron predichos del pH de la orina.
(hay dos palabras que he dejado entre comillas porque no les encuentro una traduccion adecuada al castellano)