J Clin Endocrinol Metab. 2003 Aug;88(8):3554-60.
Maternal consumption of a high-meat, low-carbohydrate diet in late pregnancy: relation to adult cortisol concentrations in the offspring.
Herrick K, Phillips DI, Haselden S, Shiell AW, Campbell-Brown M, Godfrey KM.
Medical Research Council Environmental Epidemiology Unit, University of Southampton, Southampton General Hospital, Southampton SO16 6YD, United Kingdom.


Recent studies have linked maternal consumption of an unbalanced high-protein, low-carbohydrate diet in late pregnancy with raised adult blood pressure in the offspring. Because high-protein diets stimulate the hypothalamic-pituitary-adrenal axis, we hypothesized that an unbalanced maternal diet might increase maternal cortisol levels, exposing the fetus to excess cortisol and programming lifelong hypersecretion of cortisol. We therefore measured fasting plasma cortisol concentrations in 251 subjects, 28-30 yr old, whose mothers had been advised to eat 0.45 kg of red meat daily during pregnancy and avoid carbohydrate-rich foods. Cortisol concentrations were higher in subjects with lower body mass index (P < 0.0001) and in those who reported recent vigorous activity (P = 0.03) and greater alcohol consumption (P = 0.004). Allowing for gender, current body mass index, activity, and alcohol consumption, cortisol concentrations increased 5.4% per portion of maternal meat/fish consumption per day (P = 0.03), decreased 3.3% per portion of maternal green vegetable consumption per week (P = 0.14), and were 12.2% higher in those born into manual social class families (P = 0.03). The specific advice given to mothers in this study precludes direct application to other populations, but the findings provide the first human evidence that an unbalanced maternal diet during late pregnancy may program lifelong hypercortisolemia in the offspring.
PMID: 12915635

traducción:
Estudios recientes han relacionado el consumo maternal de dietas desbalanceadas elevadas en proteinas, y bajas en carbohidratos en embarazos tardíos con aumento de presión sanguínea en los hijos. Ya que dietas con elevadas cantidades de proteinas estimulan el eje hipotalámico – pituitario – adrenal, proponemos que dietas maternales desbalanceadas pueden incrementar los niveles de cortisol, exponiendo al feto al exceso del cortisol, y programando una vida de hipersecresion de cortisol. Medimos los niveles de cortisol plasmático en ayunas, a 251 personas, de edades entre 28 y 30 , cuyas madres se les propuso que consuman 0.45 kg de carnes rojas durante el embarazo y evitan comidas ricas en carbohidratos. Las concentraciones de cortisol fueron elevadas en las personas con bajos nivles de masa corporal (p< 0.0001) y en aquellos que reportaron actividad vigorosa reciente (p=0.03) y un gran consumo de alcohol (p=0.004). Teniendo en cuenta el sexo, el índice de masa corporal actual, y el consumo de alcohol, las concentraciones de cortisol aumentaron 5.4% por porción de carne rojas / pescado durante el embarazo, por parte de las madres (p=0.03), y disminuyó 3.3% por porción de consumo maternal de vegetales verdes por semana (p=0.14) y fue 12.2% mas alta en aquellos niños nacidos en hogares de trabajadores (p=0.03). La advertencia específica para madres en este estudio excluye aplicación directa a otras poblaciones, pero los datos obtenidos , proveen la primer evidencia humana de que una dieta en madres durante el embarazo, desbalanceada puede programar altos niveles de cortisol en sus hijos.




Bol Asoc Med P R 1998 Apr-Jun;90(4-6):58-68
Indicators of anxiety and depression in subjects with different kinds of diet: vegetarians and omnivores
Rodriguez Jimenez J, Rodriguez JR, Gonzalez MJ Centro Caribeno de Estudios Postgraduados (CCEP), UPR.


The following study, one of the first done in Puerto Rico, investigate the different kinds of diet and the level of anxiety and depression that the subjects present. The sample consists of 80 subjects between 25 and 70 years age divided into two main groups (vegetarian versus no vegetarian) depending on their diet consumption.
The basic findings in the three psychological tests given (IDARE-1, IDARE-2 and CES-D) to the subjects demonstrate significant differences in anxiety and depression between groups. More anxiety and depression where reported in the no vegetarian groups in comparison with the vegetarian groups. In addition, diet analysis found more nutritional antioxidant agents levels in the vegetarian group in comparison with the no-vegetarian group.
PMID: 9866269

Traducción:
El siguiente estudio, uno de los primeros hechos en puerto rico , investigó diferentes tipos de dieta y el nivel de ansiedad y depresión que los sujetos presentaron. La muestra consistió en 80 sujetos entre 25 y 70 años de edad, divididos en dos principales grupos, vegetarianos y no vegetarianos, dependiendo de la dieta que consumian.
Los hallazgos básicos en tres tests psicologicos efectuados (IDARE -1, IDARE-2, y CES-D) demostraron diferencias significativas en la ansiedad y la depresion de los grupos. Mayor ansiedad y depresión se encontro en el grupo no vegetariano comparado con el grupo vegetariano. En adicion, el analisis de la dieta mostró mayor nivel de anitoxidantes en el grupo vegetariano con respecto al no vegetariano